2011-2020

V Egiptu po 30 letih odstopi predsednik Hosni Mubarak. Kuba in ZDA prvič po 54 letih vzpostavijo polne diplomatske odnose. Na meji med državama sta se srečala voditelja Severne in Južne Koreje.
Predsednik ZDA postane Donald Trump. Hrvaška postane 28. članica Evropske unije, medtem ko Velika Britanija iz EU izstopi. Predsednik Republike Slovenije postane Borut Pahor.
Izvedle so se poletne olimpijske igre v London in Riu de Janeiru ter zimske v Sočiju in Pjiong Čangu. Tina Maze kot prva Slovenka osvoji veliki kristalni globus in osvoji prvo zlato medaljo za Slovenijo na Zimskih olimpijskih igrah. Primož Roglič kot prvi Slovenec osvoji etapno zmago na najprestižnejši kolesarski dirki Tour de France ter leta 2020 Dirko po Španiji.
Costa Concordia se potopi ob obali otoka Giglio. V 2014 močan žled ohromi Slovenijo. V 2019 svetu grozi epidemija ebole, medtem ko svet v 2020 dokončno ohromi in zaustavi pandemija novega korona virusa COVID -19.

Začetek tega desetletja je bilo za društvo izjemnega pomena, saj se je nabavilo novo gasilsko vozilo GVV-1, ki ima svojo zalogo vode ter ogromno tehnične opreme za gašenje in reševanje. Novo vozilo smo slovesno prevzeli 2011. Istega leta smo v društvu pričeli z rednimi mesečnimi operativnimi vajami, na katerih operativni gasilci obnavljamo znanje in vzdržujemo opremo.

Člani skupaj z novim vozilom GVV-1, 2013

Članice skupaj z novim vozilom GVV-1, 2013

Kot že doslej, smo gasilci še naprej izvajali vzdrževalna dela v gasilskem domu. Zamenjali smo žlebe ter namestili snegobrane, zamenjali vsa okna in prenovili sejno sobo ter postavili nove regale za zaščitne obleke. Obnovili smo vhodna vrata, v garažo smo namestili OPS za odpiranje obojih vrat ob izpadu elektrike, ter za manjša vrata razširili odprtino in vrata tudi zamenjali. Garaži smo tudi prebelili ter položili ploščice. Obnovili smo tudi spominsko ploščo padlim gasilcem v drugi svetovni vojni.

Zamenjali smo stole in klopi v sejni sobi. Dokončno sta se uredili klubska soba in klet ter ograji ob obeh stopniščih. Klet je bil še zadnji prostor v gasilskem domu, ki še ni bil obnovljen in je bila potrebna temeljita obnova, in sicer od vlitja temeljne plošče, položitve vseh inštalacij, tlakov, ometov, beljenja, položitve ploščic… Sedaj je gasilski dom dokončno obnovljen, na kar smo zelo ponosni.

V sodelovanju s ŠD Čemšenik so se nekdanji stanovanjski podstrešni prostori preuredili v fitnes, katerega lahko koristijo naši člani kot tudi vsi drugi krajani.

V sodelovanju s KS Čemšenik smo nabavili defibrilator, ki se nahaja na zunanji steni gasilskega doma.

V društvu so zelo aktivne tudi naše članice, ki skrbijo za redno vzdrževanje in čiščenje prostorov v gasilskem domu. Poleg tega se redno udeležujejo tudi vaj za tekmovanja in izobraževanj, dve članici pa ste se nedavno pridružili tudi operativni enoti.

Gasilski dom, 2014

Skozi celo desetletje smo skrbno načrtovali in se tudi udeleževali prepotrebnih izobraževanj in usposabljanj ter aktivno sodelovali na skoraj vseh gasilskih tekmovanjih v regiji.

Mlajše ekipe in članice so se udeležile tudi državnih tekmovanj, na kar smo še posebej ponosni. Ob tem je potrebno omeniti tudi neomajno zagnanost in angažiranost mentorjev vseh ekip, brez katerih slednjega ne bi bilo mogoče doseči in pa seveda interesa in resnosti vseh članov in članic, saj brez vaj omenjenih uspehov tudi ne bi bilo.

Mladinci, 2013

Pionirji, 2013

Člani A, 2013

Mladinci, regijsko tekmovanje 2014

Mladinci in pionirji, udeležba na regijskem tekmovanju v orientaciji, Turje 2014

Članice in pionirji, 2015

Člani B, 2016

Člani, tekmovanje Podkum, 2019

Članice, tekmovanje Podkum, 2019

Člani, tekmovanje Čolnišče, 2019

Na operativnem področju je društvo skrbelo za vzdrževanje opreme: KS Čemšenik je donirala nakup teleskopske motorne žage, kupili smo novo motorno žago, kupili mokro-suhi sesalec, kupili novo osebno zaščitno opremo ter tudi nove delovne obleke. Kupili smo baterije za radijske postaje, kupili 5 kompletov dežnih oblek, nabavili hidravlični sistem za dvigovanje bremen ter 2 obleki za gozdne požare, 2 čeladi in dvoje očal za gašenje gozdnih požarov. Zamenjali smo tudi tlačne in sesalne cevi.

Vsi operativci so opravili zdravniške preglede, v sodelovanju z GZ Zagorje ob Savi se je uredilo nezgodno zavarovanje in zavarovanje za nesreče pri delu za operativne gasilce.

Operativni gasilci se redno udeležujemo gasilskih vaj na nivoju GZ Zagorje ob Savi in sektorskih vaj, ki jih izvajamo skupaj z PGD Kotredež in PGD Ravenska vas. Poleg tega se enkrat letno izvede tudi gasilska vaja s PGD Trojane in gasilska vaja v Podružnični šoli Čemšenik.

Društvo je nedavno sprejelo Operativni načrt, ki se sedaj obnavlja na letni ravni.

V društvu imamo tudi 5 članov izobraženih za prve posredovalce, ki nudijo prvo pomoč ponesrečencem na našem območju pred prihodom nujne zdravniške pomoči.

Intervencije, 2011 – 2020

Vaja GZ Zagorje, 2019

Sektorska vaja, Prvine, 2019

Gasilci redno sodelujemo pri izvedbi mnogih prireditev v naši okolici, in sicer Večer na vasi, praznovanje krajevnega praznika na Vrheh, prireditev Združenja borcev za vrednote NOB na Prvinah in Čemšeniški planini, ostale prireditve in dogodki. Vsa leta smo sodelovali z udeležbo na novoletnih prireditvah v Zagorju, s čimer zaslužimo prepotreben denar za nabavo osebne zaščitne in tehnične opreme.

Društvo je izdelalo tudi svojo spletno stran PGD Čemšenik: https://pgdcemsenik.si/, katero ste vsi vabljeni na ogled.

Leta 2013 je društvo prevzelo novo vodstvo, ki društvo vodi še danes. Nekdanji predsednik Dušan Strmljan, je predsedovanje predal Darku Šerak, ki društvo, skupaj z Upravnim odborom, uspešno vodi še danes.

Društvo je aktivno vključeno tudi v upravljanje Gasilske Zveze Zagorje ob Savi, in sicer:

  • Predsednik društva, Darko Šerak, je član Upravnega odbora GZ Zagorje ob Savi;
  • Poveljnik društva, Nejc Osredkar, je član Poveljstva GZ Zagorje ob Savi;
  • predstavnica članic, Katarina Šerak, je članica Komisije za članice pri GZ Zagorje ob Savi;
  • predstavnik veteranov, Janez Drobež, je član Komisije za veterane pri GZ Zagorje ob Savi;
  • predstavnik mladine, Lovro Vetršek, je član Komisije za mladino pri GZ Zagorje ob Savi.

Za transparentno delovanje društva skrbijo računovodski servis Dual LM d.o.o., naša blagajničarka Jeri Polc in Nadzorni odbor društva.

Ob izteku novega desetletja delovanja društva, bomo v društvu v sodelovanju z GZ Zagorje ob Savi, kupili novo vozilo za prevoz moštva (GVM-1).

Zaradi ukrepov zajezitve širjenja korona virusa, se je dobavni rok vozila podaljšal za eno leto, to je do maja 2022; medtem ko je bil javni razpis uspešno zaključen in pogodba za nakup podpisana maja 2021.

Podpis pogodbe za nakup novega GVM, 2021