1941-1950

Druga svetovna vojna je prinesla svetu veliko gorja in trpljenja. Leta 1941 Nemčija napade tudi Jugoslavijo. V štiridesetih letih so nastali obrisi novega političnega zemljevida. Avgusta 1945 je padla prva atomska bomba in svet se je spremenil za vedno. 14. avgusta 1945 se z japonsko vdajo konča druga svetovna vojna.
Leta 1949 je vzletelo prvo reakcijsko letalo. V Ameriki so leta 1949 prvič poskusno oddajali barvno TV.

Leta 1941 je bila ustanovljena vojna gasilska četa, ki je štela 13 članov. V času vojne so pisni viri o delovanju društva precej skromni.

Gasilska članska izkaznica med 2. svetovno vojno

Gasilski dom je služil svojemu namenu. V njem je dobila prostor tudi šola za namestitev učnega razreda.

Po vojni se je povsod začela obnova domovine in razdejanih domov. V Čemšeniku so člani prosvetnega društva s prostovoljnim delom obnovili požgan prosvetni dom.

Vsako društvo se je po svoje obnavljalo in poskušalo krepiti svojo dejavnost. Znotraj gasilske čete je bil začasno ustanovljen tudi dramski odsek. Leta 1948 se po novem zakonu gasilska četa preimenuje v gasilsko društvo.

V Razboru je bil zgrajen vodovod in ob tem je padla odločitev, da se ta zgradi tudi v Čemšeniku.

Leta 1949 so bile narejene še nekatere izboljšave na gasilskem domu. Gotovo je bila najpomembnejša odločitev o elektrifikaciji. Poleg tega pa so še postavili drvarnico in dodelali klet.

Poslanstvo gasilcev je bilo že od vsega začetka, da pomagajo ljudem. V teh letih je bila to še bolj izrazito in potrebno. Gradili so se vodni rezervoarji, vodovodi, ceste, električne napeljave. Na žalost pa so se občasno zanetili tudi požari na poslopjih v kraju, kjer je bila pomoč gasilcev nujna. Pri gašenju so bili bolj ali manj uspešni, odvisno od razmer. V obdobju kakršno je bilo, gotovo niso mogli preprečiti vseh nesreč, vendar so se z omejenimi sredstvi trudili, da so naredili prav vse, kar so lahko.