2001-2010

11. september 2001, teroristični napad na WTC v New Yorku.
V Ameriki dobijo prvega temnopoltega predsednika.
Slovenija je sprejeta v Evropsko unijo, leta 2007 svoj tolar zamenja za evro.

Društvo je v tem obdobju napredovalo tako tehnično, kot tudi strokovno. V tem času smo ustanovili tudi žensko desetino. Skrbeli smo za izobraževanje, saj so se naši člani udeleževali različnih strokovnih usposabljanj in s tem pridobili različne stopnje v gasilstvu.

Člani ob 70-letnici društva

Leta 2001 smo skupaj s podružnično šolo Čemšenik izvedli reševalno vajo, ki so se je udeležili tudi gasilci iz Zagorja. Šolarji in ostali obiskovalci so si lahko ogledali tudi gasilsko opremo in orodni avto, ki so ga pripeljali iz Zagorja.

Desetine so se udeleževale številnih tekmovanj, ki jih je organizirala zveza in druga društva. Bili so enkrat bolj, drugič manj uspešni. Uvrščali so se tudi na državna tekmovanja in vitrino v domu dobro napolnili s pokali.

Pionirji po tekmovanju v Tirni 2005

V prvih letih novega tisočletja je bil tudi gasilski dom deležen številnih posodobitev. Mladi so v kletnih prostorih dobili klubsko sobo, kjer se lahko družijo. Obnovljene so bile sanitarije. Popolno prenovo so doživele tudi garaže, ki so bile opremljene s sodobnimi dvižnimi vrati. Okna so dolga leta služila svojemui namenu in so bila že dobro dotrajana, zato so bila zamenjana preden se je obnavljala fasada. Ko je dom dobil svojo zunanjo podobo, smo jo dopolnili še z vrnitvijo Florjana v zunanjo kapelico in z novimi vhodnimi vrati.

Motorna brizgalna in orodno priklopno vozilo

Na tehničnem področju smo pridobili nekaj opreme, med drugim tudi dihalne aparate. Ob praznovanju krajevnega praznika leta 2007 je Prostovoljno gasilsko društvo Čemšenik slovesno prevzelo dve novi pridobitvi: kombinirano orodno priklopno vozilo in motorno črpalko.